De Apollo-maanlandingscomplottheorie is een fabel die verspreid wordt door heel wat mensen en organisaties, waaronder Amerikaan Bill Kaysing en het Amerikaanse televisiestation Fox TV network. Kaysing publiceerde zelf We Never Went to the Moon (We gingen nooit naar de maan) in 1974 en op 15 februari 2001 zond Fox het programma  "Conspiracy Theory: Did We Land on the Moon?" (Complottheorie: Zijn we op de maan geland?) uit. Volgens "een enquête uit 1999 twijfelen 11 procent van de Amerikanen eraan dat de maanlanding gebeurde, en volgens Fox steeg dit tot ongeveer 20 procent na de uitzending, die door ongeveer 15 miljoen mensen werd bekeken". Veertig jaar na de eerste maanlanding blijkt dat ongeveer 6% van de Amerikanen meent dat de maanlandingen bedrog waren.* (Anderzijds vindt 12% dat de landing op de maan de grootste wetenschappelijke verwezenlijking was van de laatste 50 jaar.*)

TV-persoonlijkheden blijven de fabel verspreiden, ofwel uit onwetendheid ofwel met de bedoeling controversieel te zijn en zo de kijkcijfers te doen stijgen. Een video van Whoopi Goldberg die zich luidop afvraagt wie filmde en waarom de vlag wapperde terwijl er geen wind was, kan gevonden worden bij Salon.com. Komaan, zelfs een TV-persoonlijkheid zou iets van op afstand bediende camera's moeten kennen. (Het schijnbaar wapperen van de vlag wordt verder in dit artikel behandeld.)

Er zijn een aantal redenen waarom de aanhangers van de complottheorie denken dat het om een door NASA opgezet bedrog ging. Elk van deze redenen werd in detail besproken door Phil Plait, de Myth Busters, David Adam en anderen. Een van de populaire filmpjes op YouTube toont een oude Buzz Aldrin die een jonge Bijbel dragende aanhanger van de complottheorie een vuistslag in het gezicht geeft.
Er zijn uiteraard doorslaggevender argumenten dan dat van Aldrin, maar die zijn niet zo amusant.

De complotlui beginnen steeds weer over het wapperen van de vlag. Het is vreemd dat Whoopi Goldberg niet de tijd heeft genomen om hiernaar te googelen voor ze haar kwebbel opendeed. Voor wie het nog niet weet, de vlag beweegt wanneer ze wordt aangeraakt, zelfs in een vacuüm.

Phil Plait schrijft:

De vlag is aan één kant aan de paal bevestigd en hangt bovenaan aan een andere stok die opzij uitsteekt. Of ze zich nu in een vacuüm bevindt of niet, wanneer je op de verticale paal slaat, dan zal de vlag 'wapperen', aangezien het aan de bovenkant is vastgemaakt. Eerst zal de bovenkant bewegen, dan volgt de stof in een golf die neerwaarts gaat. Het is niet de lucht die de vlag beweegt, het is de stof zelf....

De vlag hangt aan een horizontale stok die van de verticale paal uitsteekt. Bij Apollo 11 konden ze de stok niet volledig uittrekken zodat de vlag niet volledig uitgestrekt was. Het bevat een kreuk, zoals een gordijn dat niet volledig is gesloten. Bij latere vluchten trokken de astronouten de stok met opzet niet helemaal uit omdat ze de vlag zo mooi vonden. Met andere woorden, de vlag lijkt te wapperen omdat de astronauten dat zo wilden. Ironisch genoeg deden ze dit te goed. Blijkbaar denken een pak mensen hierdoor dat de vlag ook echt wapperde.*

Enkele van de argumenten van de aanhangers van de complottheorie lijken gebaseerd te zijn op een gebrek aan inzicht in zaken zoals hoe perceptie werkt. Er is geen geloofwaardig bewijs dat de maanlandingscomplottheorie staaft. Hoe meer elk argument van de complottheorie als ongeldig wordt aangetoond, hoe luider sommige van de aanhangers van de theorie roepen. Zoals Adam Savage zei: "ze verwerpen elk stukje bewijs dat niet past bij hun hypothese."* Dat het zonder enige twijfel onmogelijk is dat duizenden ingenieurs, wetenschappers, astronauten en ander personeel gedurende veertig jaar hun mond hielden om het complot in stand te houden, is van geen tel voor de gelovers van de complottheorie.  Neil Armstrong

Buzz AldrinVoor de 94% die wél de prestatie van het Apolloprogramma erkennen, volgen hier de feiten:

Het Apolloprogramma van NASA (1961–1975) had als doel het sturen van bemanden vluchten naar de maan. De eerste landing vond plaats op 20 juli 1969 (21 juli in Europa). De astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin van de Apollo 11-missie waren de eerste mensen op de maan. Nog vijf andere Apollo-missies zouden volgen en mannen op de maan plaatsen, de laatste in 1972.