Auratherapie is een soort New Age-genezing die ziekte detecteert en behandelt door de aura van een persoon te lezen en te manipuleren. Volgens auratherapeuten is de aura een energieveld dat het lichaam omringt en al ziekteverschijnselen vertoont nog voor het lichaam zelf tekenen van ziekte vertoont. Er is geen wetenschappelijke basis voor het geloof in aura's, laat staan voor de geldigheid van auratherapie. En toch blijft de populariteit van dergelijk geloof groeien, net als van vele andere alternatieve therapieën.

De meest populaire vorm van auratherapie is therapeutische aanraking. Het wordt in heel wat verplegersopleidingen aangeleerd en in heel wat ziekenhuizen toegepast, ondanks het gebrek aan wetenschappelijke staving. Er zijn echter vele andere vormen van auratherapie die even geldig zijn als therapeutische aanraking.

Aurasomatherapie of Aura-Soma wordt beschreven als "een holistische zielstherapie waarin de vibratiekrachten van kleur, kristallen en natuurlijke aroma's met licht worden gecombineerd om het lichaam, de geest en de ziel van de mensheid te harmoniseren". Aura-Soma zou een oude genezingspraktijk zijn die in het midden van de jaren tachtig herontdekt werd door de helderziende Engelse vrouw Vicky Wall. Ze beweert dat ze een speciale gave heeft waardoor ze de aura's van mensen kan zien.

Beverli Rhodes gebruikt kristalenergie van een laserstokje in haar auratherapie. Ze zegt dat de kristallen haar helpen om "storingen in het auraveld" te vinden en dat

je door het gebruik van de kristal energie uit het laserstokje en je eigen energie, die zal samensmelten met dat van het stokje, verlichting en na verloop van tijd genezing kan teweegbrengen. Aangezien kristallen hun eigen speciale elektromagnetische veld hebben [de aura], kan dit worden gebruikt om onze eigen aura's in evenwicht te brengen. Aangezien een ziekte eerst in het auraveld verschijnt, is het logisch dat men het probleem aan de bron zou beginnen te genezen. (van de nu niet langer toegankelijke  internetpagina
www.psychicgateway.co.za/psychicaura/therapy.html)

Inderdaad, héél logisch in een wereld vol veronderstellingen zoals de veronderstelling dat de correcte wijze om gestresseerde patiënten te behandelen het richten van het laserstokje is op het derde oog (6e Chakra) gedurende 1 minuut. Rhodes beweert ook dat het "nodig is om het kristal eerst te herprogrammeren zodat het zichzelf klaar kan maken om de disharmonie in het auraveld van de patiënt weg te werken om dan de specifieke ziekte te genezen". Probeer dit niet zelf! Het herprogrammeren van uw kristal kan heel gevaarlijk zijn!

Dr. J.M. Shah gebruikt Kirliaanse fotografie en edelsteentherapie om hartziektes te behandelen. Net als andere auratherapeuten, gelooft Dr. Shah dat wanneer een ziekte een van onze verschillende lichamen binnendringt, er een energieverlies optreedt. Hij neemt Kirliaanse foto's van de vingers om de ziekte te vinden. Hij neemt aan dat veranderingen in de Kirilaanse foto's wijzen op veranderingen in het aura, eerder dan wijzigingen in vochtigheid of andere natuurlijke fenomenen. Eenmaal hij de ziekte heeft gevonden door de foto verkeerd te interpreteren, gebruikt hij robijnen om "het hart te openen" van wie een slecht hart heeft. Maar hij zegt wel dat de robijnen moeten worden geactiveerd en dat hun negativiteit moet worden verwijderd vooraleer ze voor een doeltreffende behandeling kunnen worden gebruikt. Als ondersteunende medische behandeling plaatst hij foto's van zijn patiënten in een "stralingskast" met robijnen.

Met dergelijke therapieën tot onze beschikking om onze vele wonden te helpen genezen, is het verbazingwekkend dat er nog ziekte is in onze wereld.