Bachbloesemtherapie is een soort homeopathische aromatherapie die in de jaren 1930 werd ontwikkeld door de Britse dokter Edward Bach (1886-1936). Bach meende dat hij paranormaal of intuïtief de genezende kracht heeft ontdekt van 38 wilde bloemen. Zijn ontdekkingen werden gedaan door ingevingen. Bijvoorbeeld, wanneer hij wandelde had hij een ingeving dat dauwdruppels op een plant die door de zon werd verwarmd de helende eigenschappen van de plant zou absorberen. Hij meende dat het volstond een bloem vast te houden of een bloemblad te proeven om intuïtief de genezende kracht te vatten. Vanuit deze inzichten ging hij aftreksels maken met zuiver water en planten.

Bach verklaarde dat deze wilde bloemen een ziel of energie hebben met een affiniteit met de menselijke ziel. De spirituele energie van de bloem kan worden overgedragen op water. Liefhebbers drinken een homeopatisch brouwsel van plantenextracten, mineraal water en cognac om de bloemenziel in harmonie te brengen met de energie van de eigen ziel. Bach dacht dat ziekte het resultaat was van "een tegenstelling tussen de doelen van de ziel en het standpunt van de persoonlijkheid". Deze interne oorlog leidt tot negatieve buien en blokkage van energie, die de oorzaak is van een gebrek aan "harmonie" die leidt tot lichamelijke ziekte. "Elk van de 38 bloemen van het Bachsysteem wordt gebruikt om specifieke emotionele pijnen in evenwicht te brengen of, bij een vergevorderd gebrek aan evenwicht, om de fysieke symptomen te doen afnemen" [persoonlijke overeenkomst]. Ik heb geen idee wat wordt bedoeld door te zeggen dat deze therapie "werkt", maar ik zie niet in hoe het kon worden getest aangezien de voornaamste beweringen metafysisch zijn en niet empirisch.

Dokter Bach lijkt tam in vergelijking met het pionierswerk van anderen die in zijn voetsporen zijn gevolgd. In Californië ontdekte men dat het nederige Vergeet-me-nietje goed is voor "het vergroten van het bewustzijn van karma-relaties voorbij de drempel". En bijvoet (Artemisia vulgaris) is goed "voor bewustijn van dromen en bewuste controle van het psychische leven".*