Channeling (overstraling) is een proces waarbij een individu (de "channeler") meent ingenomen te zijn door een geestentiteit die via de channeler spreekt. De channeling rage begon in 1972 met de publicatie van Seth Speaks (Seth spreekt) door Jane Roberts en Robert Butts, haar man. Zij beweren dat "Seth", een heel wijze "ongeziene entiteit", zijn wijsheid aan Jane doorgaf, die het aan Butts dicteerde toen ze in een trance was. Hoewel Roberts, een redelijk talentvol dichter, duidelijk heel belezen was en vele boeken over godsdienstige en occulte tradities (waaronder Jung) had gelezen, stelden haar advocaten haar voor alsof ze ideeën meedeelde die boven haar niveau lagen. Dit is voor hen een bewijs dat ze bezield was. Dit klopt: Roberts en Butts werden mogelijk bezield door de omvang van de menselijke lichtgelovigheid.

Actrice Shirley MacLaine en het televisienetwerk ABC gaven deze moderne versie van spoken die spreken via een medium een zweem van geloofwaardigheid. In 1987, toonde ABC een miniserie gebaseerde op MacLaine's boek Out on a Limb, dat MacLaine toont die converseert met geesten via channeler Kevin Ryerson. Eén van de geesten die via Ryerson spreekt is een tijdsgenoot van Jezus die "John" heet. "John" spreekt geen Aramees - de taal van Jezus - maar een soort van Elisabethaans Engels. "John"vertelt MacLaine dat ze de medeschepper is van de wereld met God. MacLaine, a volleerd egotist, wordt ecstatisch te horen dat ze gelijk had met een overtuiging die ze eerder verkondigde, nl. dar ze God IS (Gardner, 1987 ).

Een van MacLaine's favoriete channelers is J.Z. Knight die meent dat ze een 35000 jaar oude Cro-magnon krijger kanaliseert met de naam Ramtha. Dit idiote idee heeft haar beroemd en rijk gemaakt. Sommige van haar medestanders betalen tot 1000 dollar om haar seminaries bij te wonen waar ze wijsheid ventileert zoals "[we moeten] onze geesten openen voor nieuwe grenzen van mogelijkheden."