Volgens verschillende paranoïde samenzweringstheoretici (PSTs) lijken chemtrails op condensatiesporen maar zijn ze met opzet gecreëerd door onbekenden om ons te vergiftigen met onbekende chemicaliën om onbekende redenen (Thayer).

Eén PST, William Thomas, beweert dat chemtrails een deel zijn van een "indrukwekkende, geheime operatie van de overheid om de opwarming van de aarde te vertragen door de hoeveelheid zonlicht te vergroten dat naar de ruimte wordt teruggekaatst" (Sheaffer). Merkwaardig dat een overheid als de Amerikaanse, die tot voor kort niet eens erkende dat de opwarming van de aarde een ernstig probleem was, een geheim programma zou hebben om die opwarming uit te stellen. Niettemin geloven de PSTs dat de wolkenformaties in de voorbije decennia merkbaar zijn gewijzigd en dat dit een bewijs is van het feit dat er zich iets onheilspellends aan het voordoen is. Ze hebben misschien gelijk, maar zoals een criticus opmerkte: als er de voorbije decennia een merkbare wijziging was in de wolkenformaties, dan kan die door de opwarming van de aarde zijn veroorzaakt (Wickson).

Condensatiesporen boven het Bovenmeer (Verenigde staten)


Foto van het SeaWiFS Project, NASA/Goddard Space Flight Center en ORBIMAGE

Condensatiesporen zijn slierten condensatie die door vliegtuigen worden gevormd bij het verbranden van brandstof in de bovenste troposfeer waar "de temperatuur heel laag is en de condensatiedruppels snel bevriezen tot ijskristallen" (Reynolds). "Bij verbranding wordt brandstof die waterstof bevat gecombineerd met de zuurstof in de lucht en vormt zo waterdamp, naast andere nevenproducten" (Wickson). "Condensatiesporen wordt gevormd wanneer waterdamp in de uitlaat van vliegtuigmotoren bevriest in de troposfeer waar lijnvliegtuigen vliegen" (Clarke). Als de omgevingslucht droog is, zullen condensatiesporen bijna onmiddellijk oplossen. De omgevingslucht moet "dicht bij saturatie met water" zijn opdat een condensatiespoor zich zou vormen (Reynolds).

William Thomas meent: "condensatiesporen zijn hele dunne lijnen die snel verdwijnen, doorgaans binnen de minuut: alle andere lijnen zijn chemtrails, wat zowel onheilspellend als slecht is voor de gezondheid" (Sheaffer). En volgens Tony Thayer:

Chemtrails (CTs) lijken aanvankelijk op condensatiesporen, maar zijn een pak dikker, strekken zich uit over de hele hemel en vormen vaak X-patronen, een boter-kaas-en-eieren-rooster, dubbel gearceerde en parallelle lijnen. In plaats van snel op te lossen, breiden chemtrails uit en vormen lange vederwolken. In nauwelijks 30 minuten vormen ze sliertige formaties die zich samenvoegen en een dunne witte sluier vormen of een "valse cirrus-achtige wolk" die uren zichtbaar blijft. (Thayer)

Condensatiesporen worden al enige tijd wetenschappelijk onderzocht en staan gekend "de groei van cirruswolken te bevorderen die bijzonder groot kunnen worden". Condensatiesporen "lijken de temperatuur op aarde te doen stijgen door heruitgestraalde warmte vast te houden" (Sheaffer, die een tien jaar oud onderzoek citeert van de Franse klimatoloog Olivier Boucher dat gepubliceerd werd in Nature 397:30, 7 januari 1999). "Naargelang de hoogte van een vliegtuig en de temperatuur of vochtigheidsgraad van de atmosfeer, kunnen condensatiesporen sterk variëren in dikte en duur waardoor ook hun isolerende of weerspiegelende kracht variëert. De meesten blijven minuten of uren zichtbaar, sommigen zelfs dagen" (Clarke). "Pluizige cirruswolken die gevormd worden door het toenemende aantal condensatiesporen kunnen soms wel de halve hemel vullen" (Kotulak). PSTs ontkennen het wetenschappelijke bewijs en houden vol dat condensatiesporen geen pluizige wolken kunnen vormen.

Patrick Minnis, een hoofdonderzoeker bij het NASA Langley Research Center in Hampton (Virginia), bestudeerde satellietbeelden van wolken van condensatiesporen van militaire vliegtuigen tijdens de drie dagen na 11 september 2001 waarop de luchthavens in de Verenigde Staten gesloten waren. Op een normale dag vliegen er naar schatting 13000 vliegtuigen boven de Verenigde Staten. Die veroorzaken zoveel elkaar kruisende condensatiesporen dat de satellietbeelden bijzonder wazig zijn. Minnis vond dat de cirruswolken die door deze condensatiesporen werden gevormd gemiddeld zes tot acht uur zichtbaar bleven en dat zes tot acht condensatiesporen samen een wolk kunnen vormen ter grootte van de staat Massachusetts (Kotulak).

De PSTs, die zich verlaten op speculatie en een algemeen wantrouwen jegens de overheid, houden vol dat:

1. Militaire voertuigen “sproeien” biologische of chemische middelen via condensatiesporen en in bepaalde formaties vliegen die soms vreemde vormen veroorzaken.

2. Een nieuwe straalvliegtuigbrandstof, JP-8 met toegevoegde +100, bevat Ethyleendibromide, en door deze brandstof gevormde condensatiesporen veroorzaken diverse ziektes.

3. Vliegtuigen verspreiden een spinnenwebachtig materiaal dat diverse ziektes veroorzaakt.

4. Militaire vliegtuigen voeren experimenten uit om het weer te beheersen, mogelijk in samenwerking met het HAARP-project. (Reynolds)

Hou er echter rekening mee dat biologische of chemische middelen, die op 7500 meter hoogte of hoger worden vrijgelaten, onmogelijk te beheersen zijn, waardoor het meten van effecten op de grond zo goed als onmogelijk is. (Vermoedelijk hebben de daders van deze boosaardige daad zichzelf immuun gemaakt tegen het effect van hun gif.) Zo'n daad zou dus zinloos zijn, tenzij men enkel de atmosfeer wil vervuilen. En waar is het bewijs van de ziektes die door deze middelen worden veroorzaakt? Ongetwijfeld zijn deze chemische middelen geanalyseerd en hebben de ziektes namen? (Dat is zo, volgens Clifford E. Carnicom,die beweert dat hij lucht vanop de begane grond heeft geanalyseerd en er heel wat slechte dingen in vond.* Natuurlijk moeten we zomaar geloven dat deze op de grond genomen monsters bij hem terechtkwamen via een of ander overheidsvliegtuig dat chemisch afval in de lucht vrijliet, vermoedelijk in het verleden.) Als je de bevolking wil vergiftigen, doe het dan op een nacht wanneer er geen wind is en vlieg laag zodat je kan bepalen waar het gif neerkomt. En gebruik iets onzichtbaars. Wolken die zich in de troposfeer verspreiden kunnen tot wel meer dan duizend kilometer van de originele sproeiplaats landen en zou voor heel wat mensen zichtbaar zijn.

heilige condensatiesporen boven Davis


condensatiesporen boven Davis, Californië, 2 april 2007
Volgens PSTs vergiftigen overheden en farmaceutische bedrijven ons omdat, zoals een van hen het stelt: "Chronisch zieke mensen nuttiger zijn dan dode mensen".* "Hoezo?", zou een rationeel persoon vragen. Als je chronisch ziek bent, dan heb je dure geneesmiddelen nodig en ben je makkelijker te onderwerpen. Natuurlijk. Waarom dacht ik daar niet aan? Anderzijds, als mensen niet ziek waren, dan konden ze gaan werken, belastingen betalen, de economie stimuleren, betalen voor hun geneesmiddelen, en werken voor mij.

De meest redelijke verklaring voor de grote hoeveelheid condensatiesporen in zovele vormen en groottes is dat (1) er een toename is in het commercieel vliegverkeer en (2) de opwarming van de aarde een feit is. Die feiten -als het feiten zijn- betekenen niet dat er geen militaire of overheidsexperimenten zijn geweest waarbij chemisch materiaal in de atmosfeer is gelost (zie Cole). Maar het betekent nog veel minder dat overheden of farmaceutische overheden systematisch chemische middelen in de atmosfeer lossen om ons ziek te maken, en dat allemaal in een of ander dwaas complot van de overheid.