Feng shui (letterlijk "wind water") is een onderdeel van een oude Chinese natuurfilosofie. Feng shui wordt vaak gezien als een soort waarzeggerij, op basis van geografische kenmerken, maar houdt zich voornamelijk bezig met het begrijpen van de relaties tussen de natuur en onszelf zodat we in harmonie kunnen leven met onze omgeving.

Feng shui is verwant met het gezonde idee dat leven met en niet tegen de natuur zowel voor de mensen als voor ons milieu voordelig is. Het is ook verwant met het eveneens gezonde idee dat ons leven grondig beïnvloed wordt door onze fysieke en emotionele omgeving. Als we onszelf omringen met symbolen van dood, verachting en onverschilligheid tegenover leven en de natuur, met lawaai en diverse vormen van lelijkheid, dan zullen we na verloop van tijd zelf slecht worden. Als we onszelf omringen met schoonheid, vriendelijkheid, sympathie, muziek en met diverse uitdrukkingen van het zoete leven, dan verbeteren we zowel onszelf als onze omgeving.

Vermeende meesters van feng shui, zij die de vijf elementen en de twee energieën zoals chi en sha (harde energie, het tegenovergestelde van chi) begrijpen, zouden in staat zijn om metafysische energieën te vinden en die optimaal te laten stromen. Feng shui is een soort architecturale acupunctuur geworden: tovenaars en magiërs gebruiken in gebouwen en landschappen hun metafysische detectoren om de stroom van goede en slechte "energie" te bepalen. Deze te huren meesters verklaren waar de badkamers moeten worden geplaatst, naar waar de deur moet worden gericht, waar de spiegels moeten hangen, welke kamer groene planten moet hebben en in welke er rode bloemen moeten staan, naar welke richting het bedhoofdeinde moet wijzen, enz. Ze beslissen deze zaken op basis van hun gevoel voor de stroom van chi, electromagnetische velden, of van welke energievorm ook waarover de klanten zich zorgen maken. (Als u en uw partner problemen hebben in de slaapkamer, bel een feng shui meester. U zal mogelijk enkele zaken moeten verplaatsen om de slaapkamer-chi goed te laten stromen. Enkel iemand met speciale metafysische sensoren kan echt zeggen wat er dient te gebeuren.)

Kortom, in de Westerse wereld is feng shui een deel van binnenhuisdecoratie geworden. Vermeende meesters van feng shui verhuren zichzelf voor hoge bedragen om mensen als Donald Trump te vertellen in welke richting zijn deuren moeten staan en waar andere zaken moeten staan of hangen. Feng shui is ook de zoveelste New Age "energie"-zwendel geworden met een reeks metafysische producten van in papier uitgesneden halve manen en planeten over achthoekige spiegels tot houten fluitjes die worden verkocht om uw gezondheid te verbeteren, uw potentieel te verhogen en om een of ander gelukskoekjefilosofie te laten uitkomen.

Volgens de Indonesische architect Sutrisno Murtiyoso, is feng shui in landen waarin er sterk in wordt geloofd een mengelmoes geworden van bijgeloof en onbewezen theorieën die in de universiteit doorgaan voor wetenschappelijke beginselen van architectuur of stadsplanning. Dhr. Murtiyoso schreef me over een universiteitsdocent die in de grootste krant van Indonesië een artikel had geschreven waarin hij "feng shui voorstelt als de geldende norm voor de toekomst van de architectuur in Indonesië". Dit bracht dhr. Murtiyoso van streek: "mocht dit geschreven zijn door een zogenaamd paranormaal begaafde, dan zou het niet gek zijn. Maar een 'collega', een architect . . . Ik begrijp echt niet hoe mijn volk het volgend millenium kan ingaan met zo'n oud bijgeloof. Hoe kunnen we ons ontwikkelen ... in deze techno-jungle". Mocht ik dhr. Murtiyoso zijn, dan zou ik me geen zorgen maken tenzij architecten plots de wetten van de natuurkunde zouden laten vallen voor metafysische beginselen. We roepen nog steeds de hulp in van priesters om heilig water te sprenkelen en bezweringen uit te spreken bij de inwijding van wolkenkrabbers. Voor zover ik weet is er totnogtoe nog geen een ingestort. En mocht bijgeloof een obstakel zijn voor vooruitgang, dan zouden we nu allemaal nog in de savannes toeven met onze behaarde voorouders.