Het gezicht op mars is het beeld van enkele foto's van de Cydonia-streek op Mars, getrokken door de Viking Orbiter in 1976. Het beeld is hoogstwaarschijnlijk een natuurlijke structuur maar sommige mensen zien er een gezicht of gebouw in en zijn er van overtuigd dat het gebouwd werd door intelligente wezens.

Volgens Gary Posner is Richard C. Hoagland de voornaamste verantwoordelijke voor de mening dat het gezicht op mars een buitenaardse contstructie is. Dat is de auteur van The Monuments of Mars: A City on the Edge of Forever (1987).

NASA stelt dat de foto's enkel een spel van licht en schaduw weergeven. Sommigen zagen deze verklaring als een bewijs van een dekmantel. Sommige ingenieurs en computerspecialisten versterkten de beelden van NASA digitaal. Dit gaf al snel aanleiding tot de bewering dat het gezicht het beeldhouwwerk was van een mens naast een stad wier tempels en versterkingen ook konden worden gezien. Sommigen begonnen zich vragen te stellen: werden deze gebouwden gebouwd door dezelfde mensen die de oude luchthavens in Peru hebben gebouwd en communiceren ze nu met ons met ingewikkelde symbolen die je vindt in graancirkels? Anderen geloofden er echt in en baseerden zichzelf op het meest onbenullige bewijs en op de grootste mogelijke verbeelding. Carl Sagan stelde iets nuchterder dat het gezicht op Mars het gevolg is van erosie en winden en andere natuurlijke krachten (Sagan, 52-55). Een dergelijke opinie lijkt ons in de omstandigheden de meest redelijke.

De Mars Odyssey orbiter van NASA zond in juli 2002 meer gedetailleerde foto's die van het gezicht niets heel lieten. Tot verbijstering van de mysteriezaaiers zei NASA dat de Cycdonia-streek "normale geologische kenmerken vertoont met heuvels en richels die gevormd werden door eeuwen van wind en naar beneden helden door de zwaartekracht."


foto van NASA/JPL/Arizona State University