De goddelijke denkfout of argument berustend op ongeloof, is een soort non sequitur redenering (redenering met een onlogische gevolgtrekking) die als volgt gaat: Ik kan dit niet oplossen, dus moet God het gedaan hebben. Of, dit is verbazingwekkend, dus heeft God het gedaan. Of, ik kan geen enkele andere verklaring bedenken, dus heeft God het gedaan. Of, dit is te vreemd voor woorden, dus zit God erachter.

Deze denkfout is ook een variante van de buitenaardse wezens-denkfout: Ik kan dit niet oplossen, dus moeten buitenaardse wezens het gedaan hebben. Of, dit is verbazingwekkend, dus moeten buitenaardse wezens het gedaan hebben. Of, ik kan geen enkele andere verklaring bedenken, dus hebben buitenaardse wezens het gedaan. Of, dit is te vreemd voor woorden, dus zitten buitenaardse wezens er achter.

Een andere variante van de denkfout luidt als volgt: Ik kan dit niet oplossen, dus moeten paranormale krachten het gedaan hebben. Of, dit is verbazingwekkend, dus moeten paranormale krachten het gedaan hebben. Of, ik kan geen enkele andere verklaring bedenken, dus hebben paranormale krachten het gedaan. Of, dit is te vreemd voor woorden, dus zitten paranormale krachten er achter.