Het I Ching of Boek van Veranderingen is een oude Chinese tekst die gebruikt werd als een orakel om antwoorden te vinden op lastige vragen zoals "Wat houdt de toekomst voor me in?" Het boek bestaat uit 64 hexagrammen, wat het aantal mogelijke parencombinaties is van zes streeplijnen of ononderbroken lijnen (trigrammen). De lijnen stellen de twee primaire kosmische principes in het heelal voor: yin (de streeplijnen) en yang (de ononderbroken lijnen). De trigrammen stellen hemel, aarde, donder, water, berg, wind, vuur en een meer voor.

De betekenissen van de hexagrammen zijn vele jaren geleden opgesteld door Chinese filosoof-priesters in overeenstemming met de tao (Chinees voor pad of weg). Ze bestaan uit stukjes wijsheid die je doorgaans in een koekje met een voorspelling kunt vinden, zoals: "Als je eerlijk bent, zul je licht en succes hebben. Volharding brengt geluk." of "de voorname man maakt een onderscheid tussen hoog en laag."

Je kunt I Ching raadplegen door genummerde munten op te gooien en de nummers op te tellen om het hexagram te bepalen. Bij een andere methode worden bundels duizendbladstengels verdeeld.

Carl Jung zag de I Ching als een illustratie van wat hij synchroniciteit noemde. Anderen zien het als een voorbeeld van ons vermogen om een betekenis te vinden in dubbelzinnige gegevens met vage en dubbelzinnige taal.

Externe link: online I Ching uitproberen