Infrageluid verwijst naar extreme basgolven of -trillingen, met een frequentie die lager ligt dan het bereik van het menselijke gehoor (20 Hz tot 22 kHz). Hoewel we deze geluidsgolven niet kunnen horen, kunnen we ze wel voelen. Het is al aangetoond dat ze verschillende effecten teweeg kunnen brengen bij sommige mensen, zoals angstaanvallen, extreme droefheid en rillingen. "Luid infrageluid, tussen 0,5 en 10 Hz, volstaat om het evenwichtsorgaan in het binnenoor te activeren." Psycholoog Richard Wiseman van de universiteit van Hertfordshire denkt dat de vreemde gewaarwordingen die mensen toeschrijven aan spoken misschien worden veroorzaakt door infrasone trillingen.* Hij is niet de enige die dat denkt.

In 1998 publiceerden Vic Tandy, een wetenschapper in overheidsdienst en deeltijds docent aan de universiteit van Coventry, en Dr. Tony Lawrence van het departement psychologie een studie getiteld "Spoken in de Machine" in het Journal of the Society for Psychical Research. Ze haalden infrageluid aan als oorzaak van verschijningen die waren waargenomen door personeelsleden van een laboratorium in Warwick waar het zogezegd spookte.

Een aantal jaar daarvoor was Tandy laat nog aan het werk in het "spooklab" in Warwick toen hij een grijs ding op zich af zag komen. "Ik voelde dat de haren in mijn nek rechtop gingen staan�€� verklaarde hij. "Het leek zich tussen mij en de deur te bevinden en dus kon ik me alleen maar in de richting van dat ding draaien en het onder ogen zien."* Maar het ding verdween. De volgende dag verscheen het echter opnieuw, onder een andere vorm, terwijl Tandy aan het werken was aan zijn floret. "Het handvat zat vastgeklemd in een bankschroef op een werkbank, en toch begon het lemmet bijzonder hevig te trillen," zei hij. Hij vroeg zich af waarom het lemmet trilde in het ene deel van de kamer maar niet in een ander deel. De verklaring, zo ontdekte hij, was dat er infrageluid werd geproduceerd door een ventilator. "Toen we die uiteindelijk uitschakelden, was het net alsof er een enorm gewicht werd weggenomen," zei hij. "Het wekt bij mij een vermoeden dat één van de toepassingen van dit lopende onderzoek een link zou kunnen zijn tussen infrageluid en het zieke-gebouwen syndroom." Toen hij het infrageluid ging opmeten, bleek het 18.98 hertz te zijn - exact de frequentie waarbij de oogbal bij de mens begint te resoneren. De geluidsgolven veroorzaakten resonantie in zijn oogballen en daardoor ontstond er een optische illusie: hij zag een figuur die er niet was.*

Infrasone golven kunnen zich over lange afstanden verplaatsen en zijn minder vatbaar voor storing of interferentie dan golven met een hogere frequentie.

Infrageluid kan worden voortgebracht door de wind, door sommige soorten aardbevingen, door oceaangolven en door dingen zoals lawines, vulkanen en meteoren.* Olifanten kunnen infrageluid uitsturen dat op een afstand van 2 km kan worden waargenomen. Zelfs tijgers produceren infrageluid.*


Met dank aan Jan Van Haver voor de vertaling van dit artikel.