Een intuïtieve genezer is iemand die meent te kunnen genezen en anderen te kunnen leren genezen zonder gebruik te maken van empirische geneeskunde. In de plaats daarvan gebruiken ze "inzicht" om de diagnose van een ziekte te stellen. Intuïtieve genezers worden soms medische intuïtieven of paranormale genezers genoemd.

Sommigen, zoals Rachel Kohler, beweren dat ze met hun talenten via de telefoon accurate diagnoses kunnen stellen. Sommigen, zoals Linda Salvin, verkiezen de radio of het internet voor hun genezingen.

Sommigen, zoals Judith Orloff, beweren dat ze de diagnose van mentale ziektes intuïtief kunnen stellen. Ze noemt haar gave "helderziendheid" en heeft er enkele boeken over geschreven.

Sommige intuïtieve genezers noemen hun werk "wetenschap" en noemen hun bedrog naar zichzelf, zoals de Barbara Brennan Geneeswetenschap. Barbara beweert dat ze ook astrale genezing kan doen: paranormale heelkunde op uw aura.

Sommigen, zoals Dr. Carolyn Myss —ze heeft een doctoraat van de Greenwich University in Intuïtie en Energiegeneeskunde—hebben het genezen opgegeven voor minder gevaarlijke en meer lucratieve bezigheden zoals het geven van lezingen en workshops, en het schrijven van boeken. Greenwich University werd door de Australische federale regering gesloten in 2002; de filialen in Hilo, Hawaii, en Mill Valley, Californië, werden gesloten in 2003. Volgens de webstek van Myss is ze voor de komende twee jaar volgeboekt.

Eén ding lijken de intuïtieve genezers gemeenschappelijk te hebben --naast een neus voor wanhopige volgelingen--: een onuitgesproken besef van de rol die voorkeur voor bevestiging, gemeenschapsversterking en wishful thinking spelen in de interpretatie van betekenis en geloof. Vele intuïtieve genezers hebben een duidelijke kennis van het placebo-effect. Maar zij en hun volgelingen begrijpen niet hoe makkelijk we onszelf kunnen bedriegen met deze dingen. Zij testen hun vermeende gaven niet onder duidelijke en beheerste omstandigheden en hun volgelingen eisen dat niet van hen. Wat slechter is, zogezegde intuïtieve genezers lijken te denken dat ze in staat zijn hun intuïtie te gebruiken om zaken te begrijpen als quantummechanica en bioscheikunde. Anderen negeren eenvoudigweg de wetenschap maar richten zich op de metafysica. Sommige intuïtieve genezers zouden kunnen worden getest, aangezien ze beweren dat ze in staat zijn echte ziektes als kanker te kunnen diagnosticeren. Anderen zouden nooit kunnen worden getest omdat ze niet-empirische oorzaken diagnosticeren zoals onevenwicht in het aura, blokkage van het chi of een of ander onevenwicht of storing van een "energie".