De stedelijke Maya-cultuur die gekend staat als de Klassieke Tijd, bloeide van ongeveer 300 tot ca. 900 n.Chr. op het schiereiland Yucatán in Mexico en delen van Centraal-Amerika. In deze periode bouwden de Maya's tempels en monumenten, schiepen ze diverse kuntswerken en geschriften, zetten ze hun astronomische waarnemingen voort, en bouwden een netwerk van steden. Gedurende eeuwen lagen deze steden verborgen onder de junglebegroeiing. Een van de belangrijkste ontdekkingen in de ruïnes van deze steden is dat de Maya verschillende kalenders hadden. Eén daarvan is gekend als de Lange Telling kalender, die elke 1.872.000 dagen op dag 0 wordt teruggezet. Deze periode is gekend als De Grote Cirkel (Diamond 2005: 167). Volgens sommige berekeningen zou de volgende terugstelling gebeuren op 21 december 2012. Deze kalender is uiteraard niet langer van enig belang voor de Maya's aangezien hun beschaving meer dan duizend jaar geleden ten onder ging. (Hoewel er vandaag mensen zijn die de nakomelingen zijn van de Maya's en in wie de Maya-cultuur verder leeft.*) Niettemin is deze datum van groot belang voor bepaalde profeten van de dag des oordeels en New Age-astrologen zoals John Calleman, die het goede nieuws verspreiden dat de Maya ofwel de datum kenden waarop de wereld zou vergaan ofwel de datum kenden wanneer een Nieuw Tijdperk van Transformatie zou beginnen.* (De hiërogliefen van de Maya's vertellen niet precies wat de kalender betekent.) Spijtig dat ze hun eigen ondergang niet konden voorspellen.

Volgens Jared Diamond,

De beroemde Maya-kalender Lange Telling begint op 11 augustus 3114 v.Chr.--net zoals onze eigen kalender start op 1 januari van het eerste jaar van het Christendom... Vermoedelijk hechtten de Maya's een bepaalde betekenis aan hun eigen dag nul, maar we weten niet wat die betekenis was. (Diamond 2005: 167)

Pas 2500 jaar na het Maya-jaar 0 ontstond het schrift in de Nieuwe Wereld. Er is wel bewijs dat de landbouw in Meso-amerika ongeveer van start ging in de tijd van dag nul op de Maya-kalender. Dit kan echter ook gewoon toeval zijn, want de gebieden waar de landbouw in die tijd van start ging zijn niet de gebieden waar de Maya uiteindelijk hun steden bouwden.

De Lange Telling van de Maya is gebaseerd op een complex systeem van eenheden die gaan van dagen (kin) tot 144.000 dagen (baktun).

Welke kwaliteiten de Klassieke Maya-cultuur ook had, het voorspellen van de toekomst lijkt er niet een van. Dit feit weerhield sommigen er niet van om bizarre speculaties te uiten over de Maya-astronomie. De speculanten zouden zichzelf de volgende vraag moeten stellen: wat is de waarschijnlijkheid dat een beschaving, die haar eigen omvangrijke kennis niet kon gebruiken om zelfvernietiging tegen te gaan, geïnteresseerd was in het voorspellen van gebeurtenissen in een toekomstig millennium? De Maya-leiders konden nog niet ver genoeg in de toekomst zien om de problemen te voorzien en op te lossen waarmee ze te maken hadden: teveel mensen op te weinig grond, vernietiging van hun eigen milieu, landbouwtechnieken en ontbossing die de grondstoffen uitputten, droogtes (gedeeltelijk te wijten aan hun ontbossingsactiviteiten), enzovoort. Waarom zouden we ervan uitgaan dat de Maya-profeten beter de verre toekomst konden voorspellen dan de Hebreeuwse profeten of Nostradamus?

De "Kosmische" Maya

De Maya-profetie webstek van Dee Finney steunt het idee van de "Kosmische" Maya's. Finney's bron voor een groot deel van de profetie-speculatie is het boek van Charles Gallenkamp Maya: The Riddle and Rediscovery of a Lost Civilization (Maya: Het raadsel en de herontdekking van een verloren beschaving). Op 21 december 2012 zullen "het vlak van het zonnestelsel en het vlak van de melkweg op één lijn liggen." De winterzonnewende zal "verbonden zijn met de Melkweg". Dit zou naar verluidt een soort van "kosmisch hemelportaal" moeten openen. Je kan een afbeelding van die lijn hier zien. Maar die afbeelding kan enkel goed worden uitgelegd door een astroloog, zoals John Major Jenkins:

Als we een standaardhoroscoop maken voor 21 december 2012, dan gebeurt er niets speciaals. Op die manier was ik op een dwaalspoor gebracht tot ik een aanwijzing vond in het boek Maya Cosmos van Linda Schele. De waarschijnlijk meest opwindende doorbraak in dit boek is haar identificatie van de astronomische betekenis van de Heilige Boom van de Maya's. Dankzij een indrukwekkende hoeveelheid iconografisch bewijs kwam ze tot haar ontdekking die ze graag met ons deelt. De Heilige Boom blijkt niets anders te zijn dan het kruispunt van ecliptica met de band van de Melkweg. Inderdaad, de Melkweg lijkt een belangrijke rol te hebben gespeeld in de voorstellingswereld van de Maya's. Bijvoorbeeld, een ingekerfd been uit het Tikal van de 8e eeuw stelt een lange zinkende kano voor waarin verschillende goden zitten. Dit is een foto van de nachtelijke hemel en de kano is de Melkweg, die onder de horizon daalt naarmate de nacht verdergaat. De goden die de kano vervoert stellen de nabijgelegen gesterntes.

De ongelooflijke Maya-site Palenque staat vol met Heilige Boommotieven en verwijzingen naar astronomische gebeurtenissen. In hun boek [A] Forest of Kings, suggereren Schele en Freidel dat de Heilige Boom verwijst naar de ecliptica. Blijkbaar was dat enkel een deel van de afbeelding, want de Heilige Boom waarin [de Maya-koning] Pacal de dood in gaat is meer dan enkel de ecliptica, het is de heilige doorgang tot de onderwereld. Het kruispunt van de Melkweg en ecliptica is deze doorgang en stelt de heilige bron en oorsprong voor. [Blijkbaar legt Jenkins de sarcofaag van Pacal uit waarop de Heilige Boom staat die tevoorschijn komt uit wat een navelstreng werd genoemd.*]

Hoewel het klopt dat de zon op één lijn stond met de Heilige Boom op 3 december van het jaar 755 n.Chr., heeft de precessie ervoor gezorgd dat de conjunctiedatum de winterzonnewende nadert. Dus hoe dicht staan we nu bij een perfecte conjunctie? Wanneer precies zal de zon op de winterzonnewende op één lijn staan met het kruispunt van de Galactische Equator en ecliptica - de Heilige Boom van de Maya's? Elke astronoom zal u vertellen dat de Melkweg op dit moment door het sterrenbeeld Boogschutter trekt en dat dit gebied heel wat nevels en objecten met hoge densiteit bevat. Meer nog, waar de Melkweg de ecliptica in Boogschutter kruist, is tevens de richting van de Galactisch Centrum.

Elke astronoom zal u waarschijnlijk ook vertellen dat wanneer onze zon en om het even welk punt in de Melkweg op één lijn staan, er een nieuwe vredige dag op aarde zal zijn. In ieder geval is Jenkins niet de enige die de mysterieuze Lange Telling kalender van de Maya's probeert te interpreteren.

Een Guatemalteekse antropoloog en student van de geschiedenis en kalenders van de Maya's, Carlos Barrios, heeft een gelijkaardige interpretatie. Het klopt dat de Lange Telling kalender eindigt in december 2012, maar de wereld zal niet vergaan. Volgens dhr. Barrios verwijst het einde van de kalender naar een soort transformatie maar niet naar het einde van de wereld. Maar Barrios ontkent niet dat de Maya's voorspellers waren. Volgens hem voorspelden hun kalenders de komst van Cortez in 1519.

Met hun kalenders bewezen de Maya's een uitgebreide en ingewikkelde kennis te bezitten over tijd, seizoenen en cycli. De Maya's begrepen 17 verschillende kalenders, enkele daarvan behandelden nauwkeurig een tijdspanne van meer dan tien miljoen jaar. De kalendar die sinds 1987 stilaan meer aandacht kreeg, wordt de Tzolk'in of Cholq'ij genoemd. Hij was eeuwen geleden ontworpen en is gebaseerd op de cyclus van de Pleiaden. Hij wordt nog steeds als heilig aanzien. Met hun inheemse kalenders konden de oorspronkelijke bewoners de belangrijke keerpunten in de geschiedenis bijhouden. Bijvoorbeeld, de Maya-waarzeggers die de kalenders bestudeerden, vonden een belangrijke dag in het jaar One Reed, Ce Acatal, zoals de Mexicanen het noemden. Dat was de dag wanneer de terugkeer van een belangrijke voorvader was voorspeld; hij zou "komen als een vlinder". In de westerse kalender komt One Reed overeen met Paaszondag 21 april 1519, de dag waarop Hernando Cortez en zijn vloot van 11 Spaanse galjoenen uit het Oosten aankwamen in wat vandaag Vera Cruz in Mexico wordt genoemd.

Toen de Spaanse schepen aan de kust kwamen, keken de inboorlingen toe om te zien wat er zou gebeuren. De bollende zeilen van het schip deed de verkenners inderdaad denken aan vlinders die scheren lans het oceaanoppervlak.

We hebben er het raden naar hoe Barrios wist wat de verkenners dachten. (Wanneer ik me de plaats van de verkenners tracht in te beelden die een vloot van schepen de kust zien naderen, dan denk ik niet aan scherende vlinders. Dan denk ik aan problemen. Waarom is mijn wijsheid achteraf verschillend van die van Barrios? Trachten we de gegevens te passen in onze overtuigingen?)

Wat zal deze "transformatie" zijn wanneer we het einde van één van deze 17 kalenders bereiken?

Het zal de start zijn van een nieuw tijdperk dat voortkomt uit en duidelijk wordt gemaakt door de zonnemeridiaan die de galactische equator kruist, waarbij de aarde op één lijn komt te staan met het centrum van het de melkweg.

Bij zonsopgang op 21 december 2012 zal de zon voor het eerst in 26.000 jaar opkomen op één lijn met de kruising van de Melkweg en het vlak van de elliptica. Dit kosmisch kruis wordt beschouwd als een belichaming van de Heilige Boom, de Levensboom, een boom die terugkomt in alle spirituele overleveringen van de wereld. Sommige waarnemers zeggen dat deze alignering met het hart van de melkweg in 2012 een kanaal zal openen waarlangs kosmische energie naar de aarde kan stromen, de aarde en alles dat erop leeft zal reinigen, waardoor iedereen naar een hoger geestelijk niveau wordt geheven.

Dat klinkt goed en we zouden allemaal moeten uitkijken naar een hoger geestelijk niveau. Maar meer aardse feiten wijzen erop dat de Maya-koningen en -edelen meer aandacht hadden voor korte termijn-projecten zoals zichzelf verrijken en monumenten bouwen (Diamond 2005: 177) dan voor het voorspellen van het begin van het Tijdperk van Hoger Geestelijk Niveau lang nadat hun beschaving ten onder is gegaan.