Paranormale 'heelkunde' is een soort anti-heelkunde die wordt uitgevoerd door een niet-medische genezer. De genezer veinst een incisie door een vinger te laten lopen op het lichaam van de patiënt, waarbij hij schijnbaar door de huid gaat zonder gebruik van heelkundige instrumenten. De genezer doet alsof hij zijn handen in de ingewanden van de patiënt heeft en de 'tumoren' eruit haalt. Met bedrog morst de genezer dierenbloed uit een ballon die hij in z'n hand houdt terwijl hij zaken weggooit zoals kippelevers en kippeharten. De patiënt gaat nadien naar huis om te sterven, indien hij of zij echt op sterven lag, of om verder te leven indien er om te beginnen niets ernstigs aan de hand was.

Paranormale 'heelkunde' is over de hele wereld big business, maar vooral in de Filippijnen en Brazilië, waar "genezers" zoals Alex Orbito en Laurence Cacteng hun vak uitoefenen. Tony Agpaoa zette paranormale 'heelkunde' op de kaart in Manila, waar er nu vele honderden praktiserende paranormale 'chirurgen' zijn waarvan velen in hotels werken. In 1967 werd Agpaoa in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens fraude. Hij verbeurde zijn borgtocht en verloor zijn borg van 25.000 dollar.

Sommige mensen vinden troost in paranormale 'chirurgen' en andere geloofsgenezers omdat ze denken dat de genezers goddelijke tussenpersonen zijn. De praktijk beperkt zich niet tot de derde-wereldlanden. Chris Cole beoefent paranormale 'heelkunde' in het Australische Sydney. Een van de populairste paranormale 'chirurgen' buiten de Filippijnen is Stephen Turoff, die het Danbury Healing ziekenhuis leidt in Chelmsford, Engeland. Turoff, een aanhanger van Sai Baba, beoefent therapeutische aanraking zonder bijkomende kosten. Turoff gaat ook op toernee. Een Nederlandse groep met de naam Inner Journey vertelt over een weekend met Turoff waar minstens vier van 250 behandelde mensen twee weken na hun behandeling schreven dat ze waren genezen.

Turoff treedt al 25 jaar op en is voldoende populair om een biograaf, Grant Solomon, te rechtvaardigen. In 1998 publiceerde Solomon Stephen Turoff - Psychic Surgeon: The Story of an Extraordinary Healer (Stephen Turoff - Paranormaal chirurg: het verhaal van een buitengewone genezer). Eer herwerkte versie verscheen in 1999 met de buitengewone en opzienbarend gewijzigde titel Stephen Turoff, Psychic Surgeon: The Extraordinary Story of a Remarkable Healer (Stephen Turoff, paranormaal chirurg: het buitengewone verhaal van een opzienbarend genezer). Volgens www.Natural-Healing.co.uk is Turoff "een 100 kg zware, 2 meter lange, Joods-Christelijke voormalige timmerman op middelbare leeftijd, afkomstig uit Brick Lane in het Londonse East End en van wie velen geloven dat hij een instrument van God is". Voor anderen is Turoff gewoon een vrome bedrieger. Niettemin lijkt de populariteit van paranormale 'heelkunde' te groeien, ondanks het ontmaskerwerk van mensen als James Randi.

Paranormale tandheelkunde is eveneens voorhanden voor wie tandheelkunde zonder verdoving verkiezen of zijn tanden liever laat boren door een geloofsgenezer. "Willard Fuller heeft naar verluidt meer dan 40.000 mensen genezen sinds hij begon in 1960. De bezoekers van zijn geneespraktijk beweren dat zijn magische aanraking gaatjes in tanden kan genezen, slechten tanden opnieuw heel kan maken, en zelfs nieuwe tanden kan doen verschijnen bij sommige oudere patiënten" (Nava). Heel wat patiënten hebben schrik om toe te geven dat ze werden bedrogen omdat dat zou veronderstellen dat ze geen waar geloof hebben. Volgens George Nava True II die aan het hoofd staat van de "enige Filippijnse sceptische webstek om de beweringen van alternatieve genezers, paranormaal begaafden en andere kwakzalvers te ontkrachten", werd paranormale tandheelkunde "nooit uitgevoerd onder gecontroleerde laboratoriumomstandigheden en zijn de meeste beoefenaars gewoonweg vingervlugge artiesten die geen greintje bewijs kunnen leveren van hun vermeende krachten". Wie gelooft, heeft geen bewijs nodig.