RaëlEen Raëliaan is een volgeling van Raël, een Fransman en voormalige motorsportjournalist en raceautopiloot die door zijn ouders, de Vorilhons, Claude werd genoemd en in 1946 was geboren. Hij beweert dat hij zich op 13 december 1973 in een vulkaan bevond nabij Clermont-Ferrand, Frankrijk, toen hij een UFO zag "met een diameter van 7 meter en gemaakt van een erg schijnend zilver metaal die in totale stilte bewoog". Hij zegt dat een straling uit de UFO kwam en hem een bericht toevertrouwde dat de ware afkomst van de mens onthulde. Ze vertelden hem dat hij van dan af gekend zou staan als Raël, wat "gezant" betekent.

Zijn volgelingen zien hem als "de profeet van het derde millennium". Zoals alle goede religieuze leiders, verwacht Raël van zijn volgelingen dat ze hem zullen onderhouden. Een heffing van 10% is de norm.

Hij legt zijn missie uit in zijn boek The True Face of God. Volgens Taras Grescoe van Salon.com beweert Vorilhon dat

hij in 1975 in een vliegende schotel meegenomen werd naar de planeet Elohim, waar hij werd voorgesteld aan belangrijke aardelingen als Jezus, Boeddha, Joseph Smith (grondlegger van de Mormoonse kerk) en Confucius. De Elohim, kleine mensvormige wezens met een bleekgroene huid en amandelkleurige ogen, waren blijkbaar de originele inspiratie voor de Joods-Christelijke God. Ze vertelden Vorilhon dat hij de laatste profeet was -- gestuurd om een boodschap van vrede en zintuiglijke meditatie over te brengen aan de mens onder zijn nieuwe naam Raël -- vóór de Elohim naar Jeruzalem zouden terugkeren in 2025.

Raël beweert dat de Elohim hem leerden dat de mens zo'n 25.000 jaar geleden gecreëerd werd uit het DNA van buitenaardse wezens. (Meer nog, alle leven op aarde werd gemaakt in laboratoria van buitenaardse wezens.) Raël leerde onder meer dat klonen het antwoord is op onsterfelijkheid en dat er geen God of ziel is. Volgens Raël willen ons buitenaardse scheppers dat we mooi en sexy zijn en een prettig leven leiden, vrij van de beperkingen van de traditionele Joods-Christelijke moraal.

Volgens Grescoe "lijkt het succes van Raël te komen van het feit dat er een gestructureerde omgeving wordt aangeboden voor decadent gedrag: Hij biedt een schuldenvrije speelplaats aan voor hedonistisch gedrag en sexuele experimentatie". Gelukkig zijn de Raëlianen grote voorstanders van condoomgebruik. Zo verspreiden ze zichzelf niet zoveel als ziekte. Maar het gebruik van condooms volstaat niet om hun aantallen te verminderen, meent Raël, aangezien hij een kloonbedrijf heeft opgericht met de naam Clonaid dat belooft om

bijstand te verlenen aan toekomstige ouders die een gekloond kind willen van één van hen. Deze dienst biedt een fantastische mogelijkheid aan ouders met vruchtbaarheidsproblemen of homoseksuele koppels die een gekloond kind willen van één van hen.

Wetenschappers zeggen dat het onmogelijk is dat Clonaid in de nabije toekomst kan werken en verwerpen de doelstellingen van het bedrijf als pure fantasie (Cohen). Maar Clonaid zou er ons moeten aan herinneren wat in de toekomst kan gebeuren indien genetisch onderzoek niet zo wordt beschermd dat vermeden wordt dat godsdienstfanatici en gekken nóg meer controle krijgen op deze planeet dan ze nu al hebben.

Het hoofdkwartier van de Raëlianen bevindt zich in het Canadese Montreal maar de sekte is internationaal en beweert zo'n 50.000 leden te tellen in 85 landen. Ze hebben een "Bewijspagina" op hun webstek waar ze het bewijs leveren van de beweringen van hun profeet waardoor we hen niet langer zomaar hoeven te geloven. Jammer genoeg zal het geleverde bewijs enkel die mensen overtuigen die uit zijn op misleiding en zelfbedrog. Het historische bewijs, bijvoorbeeld, is van het type dat Velikovsky, von Däniken en andere mytho-geschiedkundigen hebben geleverd: ze nemen oude legendes, verhalen en godsdienstige teksten en plaatsen hen binnen hun vooringenomen theorie. De Raëlianen beschouwen ook UFO-waarnemingen als bewijs van de beweringen van hun profeet.

Hun poging tot een "wetenschappelijk" bewijs zal ietwat aantrekkelijk zijn voor de wetenschappelijke analfabeet. Het wetenschappelijk bewijs is niets meer dan speculatie en veronderstellingen die naast feiten worden geplaatst. Hun bewijs bestaat uit de bewering dat we op het punt staan leven te creëren in onze laboratoria en dat onze creaties waarschijnlijk zullen denken dat we goden zijn. Daarom is het redelijk te besluiten dat we in laboratia waren gecreëerd en dat we onze scheppers als goden aanzien. De rest van het "wetenschappelijk" bewijs bestaat uit een lijst van wetenschappelijke prestaties die, veronderstel ik, elders zouden geleverd zijn vóór levende wezens op onze planeet in een lab konden worden gecreëerd. Dit alles zou ons dan bij de vraag brengen of dit 25.000 jaar geleden elders voorviel.

Blijkbaar storen de Raëlianen zich niet aan het absurde imago van een ras van superieure wezens die duizenden jaren in laboratoria werken om al onze insekten, schimmels, bacteria, virussen, enz. te creëren, om al hun mooie schepsels niet te vergeten die uitgestorven zijn. Waarom zouden welke wezens ook zoiets doen? En waarom zouden ze 25.000 jaar wachten om hun werk te onthullen aan een Franse raceautobestuurder die hun UFO in een vulkaan waarnam? En hem zeggen dat de boodschap is onszelf te klonen zodat we onsterfelijk kunnen zijn. Anderzijds, is dit verhaal vreemder dan de verhalen in de Bijbel?

De grote mop in hun argument is hun bewijs dat de evolutie niet heeft kunnen plaatsvinden. Ze beweren dat wetenschappers ontdekt hebben dat de genen een herstelmechanisme voor DNA hebben (p53) dat mutatie verhindert, een belangrijk proces in evolutie. De soorten konden niet diversifiëren indien dit mechanisme aanwezig was. Van p53 werd aanvankelijk gedacht dat het om een oncogen ging maar nu wordt het als anti-oncogenisch aanzien. Het interesseert de Raëlianen niet, veronderstel ik, dat p53 zichzelf muteert. En het is pure speculatie van hun kant dat de hele genetische code van alle soorten altijd bestaat uit genen die mutatie verhinderen. En zelfs mochten ze gelijk hebben, dan zou dat nog niet betekenen dat het belachelijke UFO-verhaal van Vorilhon waar zou zijn. Vraag maar aan de zogenaamde creationisten, de Scientologen, de Urantianen, de volgelingen van Barbara Marciniak of UFO Billy, de resterende leden van Heaven's Gate of de overlevende leden van andere UFO-godsdiensten.

Wat dan ook, als de Raëlianen het bij het rechte eind hebben, dan kijk ik er naar uit de Elohim te vragen waarom ze de mug hebben gecreëerd. Ondertussen neem ik mogelijk Raël's aanbod aan van $2.000 voor ieder die een nieuwe godsdienst start.