Het masseren van voeten om een ziekte de diagnosticeren en te genezen. In de jaren 1930 pastte Eunice Ingham (1889-1974) het scheermes van Occam toe op de leer van Dr. William Fitzgerald in Zone Therapy (1917) en noemde het resultaat  reflexologie. Ze verwijderde alle energiezones van Fitzgerald--hij zei dat er tien van die zones waren in het lichaam--behalve de voeten. Reflexologie is gebaseerd op de onbewezen overtuiging dat elk deel van de voet een spiegel is voor een deel van het lichaam. Zo wordt de grote teen een reflexgebied genoemd voor het hoofd. Zoals iriscopiekaarten het lichaam voorstellen in de irissen, zo stellen reflexologiekaarten het lichaam in de voeten voor, waarbij de rechtervoet overeenstemt met de rechterkant van het lichaam, en de linkervoet met de linkerkant van het lichaam. Omdat het hele lichaam in de voeten wordt voorgesteld, beschouwen reflexologen zichzelf als holistische gezondheidsbeoefenaars, geen podologen. Naar verluidt zouden de oude Chinezen en Egyptenaren reflexologie hebben beoefend, en is het nog steeds heel populair in Europa.

Beoefenaars van reflexologie beweren dat ze een waaier aan pijnen kunnen genezen door de juiste reflexpunten op  de voet te masseren. Ze zeggen dat ze migrainehoofdspijn kunnen genezen en sinusproblemen kunnen verlichten. Ze kunnen hormonaal onevenwicht herstellen en ademhalingsaandoeningen en verteringsproblemen genezen. Heb je pijn in de rug, dan kan een massage op de juiste plaats op de rechtervoet (wat in sommige gevallen ook de linkervoet kan zijn) uw lijden verlichten. Als u problemen hebt met de bloedsomloop of sterk lijdt onder druk en stress, dan belooft reflexologie verlichting.

Er bestaan heel wat varianten van reflexologie en heel wat namen voor deze varianten, waaronder Zonetherapie, Vacuflex, en Vita Flex. Sommige chiropodisten zijn ook reflexologen, hoewel er niet noodzakelijk een verband is tussen beiden. Sommige reflexologen ontkennen dat ze ziekten diagnosticeren of behandelen, maar beweren dat ze het "evenwicht" van iemands "energie" kunnen herstellen.

Reflexologie wordt vaak gecombineerd met andere therapieën en praktijken, zoals acupressuur, shiatsu, yoga en tai chi, waarbij vaak de handen en andere delen of zones van het lichaam worden behandeld, niet enkel de voeten. Reflexologie lijkt een variant van acupressuur, door de opvatting dat er overeenstemmingen zijn tussen speciale drukpunten en de stroom van  chi naar de organen in het lichaam. Polariteittherapy, een variant van reflexologie, vervangt de yin en yang-tegenstelling met de positieve/negatieve energieladingen van de zijkanten van het lichaam (de rechterkant is positief geladen); massage zou het goede energie-evenwicht terugbrengen. Bij polariteittherapy is de voet slechts één van de vele voorname massagepunten.

Een van de redenen waarom voetmassage zo aangenaam kan zijn en geassocieerd wordt met een verbetering van het humeur, is dat het deel van de hersenen dat de voet regelt net naast het deel ligt dat de geslachtsdelen regelt. Er kan best neurale overlapping zijn. Neurowetenschapper V.S. Ramachandran bericht over iemand wiens been geamputeerd was en die orgasmes kreeg in zijn fantoomvoet (1998: 36-37). “De geslachtsdelen liggen net naast de voet op de lichaamskaart van de hersenen”, schrijft hij, en hij oppert dat dit feit de voetfetisjen kan verklaren.