Reiki (uitgeproken als reejkie) is een genezingsvorm waarbij de ki, de Japanse versie van chi, wordt gemanipuleerd. Rei betekent geest in het Japans, dus reiki betekent letterlijk levenskracht van de geest.

Net als hun tegenhangers in de traditioneel Chinese geneeskunde die acupunctuur gebruiken en hun tegenhangers in het Westen die therapeutische aanraking gebruiken, geloven de beoefenaars van reiki dat gezondheid en ziekte een kwestie zijn van een verstoorde levenskracht. Ze geloven allen dat het heelal gevuld is met energie die niet door wetenschappelijke instrumenten kan worden waargenomen maar die gevoeld en gemanipuleerd kan worden door mensen die de knepen van het vak leren. Reiki-genezers verschillen van acupuncturisten doordat ze niet proberen iemands ki te deblokkeren, maar wel de ki van het heelal kanaliseren zodat de persoon geneest. Het kanaliseren gebeurt door middel van de handen en, net als bij therapeutische aanraking, is er geen fysieke massage vereist aangezien ki door het lichaam van de genezer naar de patiënt stroomt via de lucht. De reiki-meester beweert dat hij in staat is te putten uit de energie van het heelal en zijn eigen energieniveau tijdens een genezing te doen stijgen. Reiki-genezers beweren dat ze ki kunnen kanaliseren in "zieke" individuen voor herbalancering. Larry Arnold en Sandra Nevins verklaren in Het Reiki Handboek (1992) dat reiki nuttig is voor de behandeling van hersenletsels, kanker, suikerziekte en geslachtsziektes. Maar als de genezing faalt, dan komt dat omdat de patiënt zich verzet tegen de genezende energie.

Reiki is bijzonder populair bij New Age spiritualisten, die kicken op "stemmingen", "harmonieën" en "evenwichten". Leerling Reiki-genezers betaalden tot 9000 euro aan hun meesters om zelf meester te worden. De prijs is ondertussen gezakt en volgens een correspondent "bedraagt de prijs voor het eerste niveau ongeveer 90 euro, 135-270 euro voor het tweede niveau en 540-720 euro om meester te worden". Men moet diverse stemmingniveaus doorlopen. Men moet leren welke symbolen te gebruiken, wanneer de universele levenskracht aan te roepen, hoe een emotionele of geestelijke ziekte te genezen en hoe iemand te genezen die niet lijfelijk aanwezig is.

Reiki werd populair door Mikao Usui (1865-1926). Nadat hij diverse weken had gevast en gemediteerd, begon hij te hallucineren en stemmen te horen die hem de "sleutels tot het genezen" gaven.