Retrohelderziendheid is een soort helderziendheid waarbij men via paranormale middelen kennis heeft van iets nadat het gebeurd is.

Mijn zus vertelde me over een schijnbaar geval van retrohelderziendheid. Ze was naar de televisie aan het kijken naar een bericht over een vrouw (Susan Smith uit Union, South Carolina, Verenigde Staten) die beweerde dat haar twee jonge kinderen waren gekidnapt door een zwarte man die haar carjackte in een kleine stad in het zuiden van de Verenigde Staten. Ze beweerde dat de zwarte man naar een meer reed, haar uit liet stappen en vervolgens met de kinderen wegreed. Mijn zus voelde onmiddellijk dat de kinderen dood waren en dat ze in het meer waren. Ongeveer een week later werd bekendgemaakt dat de vrouw zelf met de wagen naar het meer was gereden, haar kinderen -levend- had vastgebonden op de achterbank, de wagen vervolgens in het meer reed en vanop de oever de auto samen met haar zonen zag zinken.

Het is triest, maar valse misdaadverslagen zijn niet zo ongewoon en dat moeders hun kinderen doden is dan wel zeldzamer dan valse misdaadverslagen, het komt echt wel voor. Dat moeders hun eigen kinderen doden komt waarschijnlijk zelfs meer voor dan zwarte carjackers die kleine jongens kidnappen. In ieder geval, de achterdocht die m'n zus voelde bij de moeder/moordenaar kwam waarschijnlijk bij vele mensen voor die de uitzending hadden gezien. Uiteraard was ook de politie in de kleine stad sceptisch, niet omdat zij helderziend is maar omdat ze iets van de menselijke aard en menselijk gedrag kennen. Als iemand wantrouwig was bij het horen van het verhaal, dan was het feit dat ze zei dat ze naar het meer was gereden voldoende om de leemtes in het verhaal op te vullen.

Ik moet toegeven dat ik zelf ook al een dergelijk gevoel heb gehad. Ongeveer een jaar geleden zag ik op televisie een interview met een vermeend verkrachtingsslachtoffer. Toen ik de uitzending zag, had ik een gevoel dat ze aan het liegen was. Nadien bleek inderdaad dat het vermeende slachtoffer had gelogen. Andere mensen die de uitzending hadden gezien waren er evenmin van overtuigd dat haar verhaal waar was. Waren we helderziend? Ik denk het niet. We hebben allemaal een oordeel over de verhalen van mensen. Soms hebben we het bij het rechte eind, soms niet. Doorgaans vergeten we de keren dat we het niet juist hadden. Mochten we die niet vergeten, dan zouden we niet zo verrast zijn wanneer het occasionele gevoel of voorgevoel dat we hebben juist blijkt te zijn.