De tarot is een dek kaarten dat gebruikt wordt om de toekomst te voorspellen. Een aantal jaren geleden zouden tarotkaarten afbeeldingen van zigeuners tevoorschijn hebben getoverd, die pas tarotkaarten begonnen te gebruiken in de twintigste eeuw. Tegenwoordig zijn de kaarten populair bij occultisten en new age-fanaten van alle slag. 

Het moderne dek tarotkaarten stamt uit het vijftiende-eeuwse Italië en een kaartentruc met de naam "triomfen" (tarots in Frans; Decker 1996). Het traditionele dek tarotkaarten bestaat uit twee dekken kaarten. Eén dek bevat 22 afbeeldingen (de major arcana), zoals de Nar, de Duivel, Zelfbeheersing, de Kluizenaar, de Zon, de Geliefden, de Gehangene, en de Dood. Het andere dek (de minor arcana) bevat 56 kaarten met koningen (of heren), koninginnen (of dames), ridders, en boeren van stokken (of toverstokken of knuppels) , zwaarden, bekers en munten.

Er bestaan veel verschillende tarotdekken bij kaartleggen. De betekenis van de afbeeldingen en getallen op de tarotkaarten verschillen sterk af van lezer tot lezer, van wie velen verbanden vinden tussen tarot en Kabbala, astrologie, I Ching, het oude Egypte, en diverse andere occulte en mystieke begrippen.

De oudste speelkaarten gaan terug tot het tiende-eeuwse China, maar de vier reeksen tarot- en moderne kaarten ontstonden waarschijnlijk in het veertiende-eeuwse moslimdek (Decker). Volgens de Givry zijn in het moderne dek van 52 normale speelkaarten de stokken of toverstokken gelijk aan klaveren (die nieuws brengen); zwaarden = schoppen (kondigen ongeluk en dood aan); bekers = harten (kondigen geluk aan); munten = ruiten (voorspellen geld). Volgens de Amerikaanse kunsthistoricus Ronald Decker geven de moslimstokken polostokken weer. Aangezien de Europeanen nog niet zo vertrouwd waren met polo, wijzigden ze de stokken in toverstokken of knuppels.

Tarotkaarten worden doorgaans gelezen door een toekomstvoorspeller. In deze dagen van new age-commercialisering kan iedereen een dek kaarten kopen en met de nodige instructies ontdekken wie ze zelf zijn en wat hun ware potentieel is. Waarom het lot van iemand in een aantal speelkaarten zou zitten is een mysterie; sympathetische magie kan hier een rol in spelen.

Er schuilt een romantische onweerstaanbaarheid in het idee om kaarten te schudden en het lot op tafel neer te leggen en zo het eigen leven te laten verklaren door vreemden die helderziend zijn. Het idee om naar een afbeelding op een kaart te kijken en het de toekomst te laten voorspellen of de ziel te weergeven, is niet een idee dat serieuze critici aanlokkelijk vinden, maar het idee van een dergelijk visionair mysticisme is duidelijk aantrekkelijk. Eeuwen van wetenschappelijke vooruitgang hebben niet gezorgd voor een daling van de populariteit van occulte methodes als de tarot, Ouija- borden, astrologie, I Ching, handlijnkunde, iriscopie, reflexpsychologie, Rorsachtesten, grafologie, enneagrammen, kristallen bollen, theeblaadjes, enzovoort.