Irrationele angst voor zaken en gebeurtenissen met betrekking tot het getal 13.

Het getal 13 wordt als bijzonder ongunstig beschouwd hoewel het een geluksgetal was in het oude Egypte en China. Er waren 13 mensen op het laatste avondmaal. Diverse massamoordenaars hebben namen van 13 letters: Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy. Uiteraard zijn er ook miljoenen mensen die geen moorden hebben gepleegd met 13 letters in hun naam, zoals Richard Cheney en Robert Redford. Voor zover we weten heeft niemand ooit bestudeerd hoeveel feestjes met 13 aanwezigen zonder belangrijke gebeurtenissen zijn verlopen. Heksen, misschien om zich af te zetten tegen een Christelijk bijgeloof, hebben soms groepen van 13 die heksensamenkomsten worden genoemd.

Sommigen denken dat het getal 13 zijn slechte reputatie dankt aan Loki, de Noorse god van het kwade, die een opstand startte toen hij onuitgenodigd binnenstormde op een banket in Walhalla waarop 12 goden aanwezig waren.

In sommige Amerikaanse steden wordt 13 vermeden als straatnaam (13th Ave.). Niet in Sacramento echter - zie foto - waar er een kruispunt bestaat tussen 13th Street en 13th Avenue. In sommige gebouwen wordt de 13e verdieping overgeslagen. De lift gaat van de 12e naar de 14e verdieping. Uiteraard bevindt de 14e verdieping zich in werkelijkheid op de 13e verdieping.

De oude Egyptenaren beschouwden de 13e fase van het leven als de dood, d.w.z. het hiernamaals, wat ze als iets goeds zagen. De kaart van de dood in een tarot draagt het getal 13 en stelt transformatie voor. De culturen met maankalenders en dertien maanden associëren het getal 13 helemaal niet met iets sinisters.

Volgens een enquête van Gallop in 1996, is 9% van de Amerikanen bijgelovig over het getal 13.